יום שלישי, 12 בפברואר 2013

יש חיים אחרי הדיגיטל?


עולם הדיגיטל ו"החיים שאחרי"


הרשו לי להיות מורבידי בכתבה הבאה כדי לדבר על פן נוסף בעולם הדיגיטל שאולי חמק מעיניכם, האם יש חיים ליישות הדיגיטלית שלי אחרי שהיישות הפיזית שלי חולפת מן העולם?
אחת הסיבות שטכנולוגית המידע מתפתחת הינה יצירת חומרה עמידה יותר ומדויקת יותר, שתהווה תחליף ראוי לפעילות היום יומית שלנו וזו לא תאבד ותישאר כמה שיותר נאמנה למקור. משחר ההיסטוריה אנו עדים למגמה זו, תחילת ההיסטוריה האנושית התאפיינה בסיפורים ופולקלור אשר הועברו מפה לאוזן, ובוודאי אבדו פרטים או הוספו פרטים בתהליך ולכן הדיוק וההתאמה למקור לא היה רבים, 2500 שנה לפני הספירה הומצא הפפירוס במצרים ועימו היכולת להעביר מידע בדיוק רב יותר מהמקור לדורות הבאים וזה על ידי איבוד מידע מינימאלי, כמובן הפלטפורמה עליה נכתב הטקסט לא אמידה במיוחד לפגעי הטבע ולכן התהליך האבולוציוני נמשך, נקפוץ כמה מאות שנים קדימה , הנייר מגיח לעולם בסין ומהווה אבן דרך נוספת באמידות הפלטפורמה עליו המידע מועבר , עוד כמה מאות שנים קדימה טכנולוגיית הדפוס הגיחה לעולם ואמצעים נוספים כגון קסטות, תקליטים, דיסקים ועוד והשאר כמובן היסטוריה. כל אלו היוו אבולוציה נוספת בתחום העברה ושמירת המידע, אך המגמה העיקרית ברורה, אם המגמה בימי קדם הייתה העברת מידע אוראלי לכתוב ושהנ"ל יועבר על גבי פלטפורמה כמה שיותר עמידה, הרצון ב70 שנה האחרונות לערך הינו העברת מידע כתוב למרחב האנלוגי ומשם לדיגיטלי.
ומכאן אנו מגיעים לליבת העניין, בעולם הדיגיטלי דבר לא אובד, הוא "יושב" לו שם, מחכה לטראפיק שיצפה, יקרא, יאזין, ישמע.
בעולם הרשתות החברתיות התוכן הוא אנחנו! חוויותינו, תחושותינו ומאוויינו.
כל אותם משתנים מביאים אותנו לשאלה העיקרית, לאחר שאנו חולפים מן העולם והיישות הדיגיטלית אשר ייצגה אותנו נאמנה, נשארת איתנה ונצחית למי הבעלות והאחריות בדבר?


פייסבוק כספינת הדגל של הרשתות החברתיות חשבה גם על הפן הזה בשבילנו והיא מאפשרת (לאחר מילוי טופס ייעודי על ידי יקיריהם של הנפטר) להפוך את פרופיל הפייסבוק למעין דף זכרון, ללינק ישיר לחצו כאן.
ישנם אומנים שגם לאחר מותם מצליחים "לנהל" קריירה מצליחה ורווחית, אחד מהאומנים הללו הינו מייקל ג'קסון אשר גם לאחר מותו הפרסונה ובעיקר היישות הדיגיטלית אשר השאיר לאחריו, מצליחה למשוך עדת מעריצים ויותר מכך, לאותם ישויות\נכסים דיגיטליים, יש כוח צרכני בלתי מבוטל. ראו דוגמת דף עסקי  זה שקרא להחרמתו של ספר חדש שיצא למכירה ב
Amazon  ונקיטת פעולה ממשית של הצפת עמוד המוצר בטוקבקים שליליים, פעולה זו פגעה בפועל במכירות הספר.
אז נכון להיום יש פרצה לא קטנה בפן הזה בעולם הדיגיטל, בדבר אחריות הטיפול וקביעת הבעלות לאחר פטירתו של אותו אדם הנמצא מאחורי הפרופיל הדיגיטלי. אם מדובר ביישות דיגיטלית "אנונימית" בוודאי יקיריו של הנפטר ירצו שליטה מלאה בתכנים המועלים, אם מדובר ביישות דיגיטלית "ציבורית" , השליטה משמעותה שליטה גם בלא מעט כסף.
הדיון הציבורי בסוגיה זו בעיצומו וכמו תמיד מעורר גם את הדיון המשפטי,
AS WE SPEAK מנסים לקבוע את חוקי ההתנהלות במצבי "מעבר" כדוגמת אלו. תוכלו לצפות בכתבה של Huffingtonpost בנושא לחצו כאן.

לסיכומו של עניין, אני צופה שבעתיד הלא רחוק, חלק מצוואתו של אדם תכלול לא רק את רשימת הנכסים הפיזיים שברשותו אלא גם הדיגיטליים, למי הוא מוריש אותם וכמובן חשוב לא פחות, מהי הסיסמה ושם המשתמש :)


ואי אפשר לסיים כתבה כזו ללא איחול ממני לאריכות ימים.


הכותב הוא ניר חולי, המשמש כיועץ שיווק בכיר לחברות והבעלים של חברת NinjaMonkey המספקת פתרונות שיווק לעסקים ברשתות החברתיות.



צוות NINJAMONKEY

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה